Deel 7 - Het gaat niet altijd over rozen

 8 februari 2024 - Mozi is 5,5 maand oud

In de vorige blog had ik het met jullie al over de onzekerheid van Mozi. We maakte daar hele mooie stappen in en we hadden echt het idee dat we de goede kant op gingen. Echter, door geen noemenswaardige zaken kon hij in zijn gedrag ook weer een enorme terug val krijgen. Op het moment dat je ziet dat je hond zo onzeker is, doet dat echt heel veel verdriet. Je wilt hem zo graag helpen, je wilt hem gelukkig zien.
 
 Wanneer je een hond aanschaft heb je een bepaald droombeeld, je hebt vaak wel een idee wat je graag met de hond zou willen doen. Voor ons waren dat eigenlijk 3 dingen, we wilde een hond die het fijn vond om bij ons te zijn, waar we hondensporten mee konden gaan doen en die lekker met ons mee op avontuur zou kunnen tijdens wandelingen en vakanties. Wat verder belangrijk was, is onze woonsituaties. Wij wonen midden in de kleine stad Roosendaal. Zeker geen wereld stad, maar het is wel levendig.
 
 Met Mozi ben ik eind 2023 gestart met puppy sport lessen. Binnen deze lessen leren we de honden hun lijf goed en bewust te gebruiken, leren we ze oefeningen aan voor de toekomst in de sport en krijgen de honden de eerste ervaringen met de entourage. Logisch dat een hond daar een beetje aan moet wennen, echter heeft Mozi erg veel moeite met de entourage. Grote leshal, mensen, andere honden. Hij vind het spannend en zo spannend dat dit ten koste gaat van zijn vermogen om nog iets te leren. Inmiddels wat lessen verder daar ook een goed gesprek gehad, is dit wel iets voor hem? Gaat hij dit wel aan kunnen? Is dit wel leuk voor hem?
 
 Vorig jaar hebben wij een hele gave tent gekocht. Onze reis naar Italië en Zwitserland was echt super gaaf en we hopen nog heel veel te gaan kamperen. Dit jaar staat er een verre reis op de planning, dus met de tent willen we alleen een paar keer een weekend weg in NL bij lekker weer. Heel leuk met de hondjes, lekker genieten van de buitenlucht en de natuur. Hm… gaat hij dat trekken? Op een camping zijn mensen en vaak ook honden. Hoe gaat hij reageren op alle geluiden die hij hoort? Gaat hij dit wel aan kunnen? Is dit wel leuk voor hem?
 
 We wonen zoals eerder benoemd in het centrum van Roosendaal. Carnaval staat, letterlijk, voor de deur. Hoe gaan we dat doen? Hij vind de gemiddelde zaterdag avond al geen pretje. We maken echt wel mooie stappen, want hij doet het gemiddeld echt heel goed. Hij loopt heel netjes mee, passeert keurig mensen, mits ze hem niet benaderen of aankijken. Echter, de emmer zit heel snel vol… We hebben een droom om over een paar jaar te gaan verhuizen, buitenaf met eigen grond. Kunnen we nu al gaan verhuizen? Wat is er mogelijk? Gaat hij het hier in het centrum wel aan kunnen? Is het hier wel leuk voor hem?
 
 Ik kan je zeggen, de tranen hebben hier de afgelopen weken regelmatig rijkelijk gevloeid, je wilt je dier gewoon niet zo zien en je wilt hem helpen. Ook ben ik mij heel erg bewust van de lastige periode waar hij in zit, de ansgtfase. We denken verder enorm in oplossingen. Oke, dan maar niet in de sport. We gaan gewoon leuke dingen doen. Helaas, hij kan misschien niet mee kamperen, dan kan hij uit logeren. Tja, verhuizen, we doen ons best, maar gezien de huidige huizenmarkt kunnen we niet toveren op dit vlak…
 
 We proberen hem op elk vlak te ondersteunen. Zo gaan we naar de fysiotherapeut, is de natuurgeneeskundige langs geweest en zijn we naar de osteopaat geweest. Alles werkt net op een andere laag en brengt ons dichter bij de kern. Verder helpt het mij enorm om er met mensen over te praten, met een docent van mijn opleiding tot gedragstherapeut, met collega’s en goede vrienden. We gaan alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat hij zich happy voelt!